Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Wie kent deze BS-groep?

Kort geleden dook onderstaande foto op. Volgens een aantekening op de achterkant betreft het de 1ste groep, 2de sectie, 3de compagnie (Strijdend Gedeelte) van de Binnenlandse Strijdkrachten. Er poseerden vooral Kogers en Zaandijkers voor de fotograaf. Hun voor- en achternamen c.q. schuilnamen zijn in 1945 opgeschreven door verzetsman Henry Brinkman (13-1-1920). In cursief heb ik er hun functies en woonadressen aan toegevoegd (en soms de ‘officiĆ«le’ voorletters), zoals ik die aantrof in stukken over de Binnenlandse Strijdkrachten uit het voorjaar van 1945.

Staand v.r.n.l.: A. Stadt (Pink) fourier, Pinkstraat 9-Koog, Joh. Mulder (Bloemwijk) sectiecommandant, Kieftstraat 13-Koog, Arie Deijle, Fl. (Philippus H.) Homburg (Flip) pelotonscommandant, Breestraat 97-Koog, F. Woestenburg (Freek) lid, Keizerstraat 311-De Rijp, Jb. (J.D.) IJff (Jaap 3) lid, Wilhelminastraat 14-Zaandijk, Henry Brinkman (Henk Vet) lid, Lagedijk 254-Zaandijk.

Zittend v.l.n.r.: IJsbrand Oenen (‘Koen’) lid, D. (T.J.) Krijt (Dick) lid, Goeman Borgesiusstraat 32-Zaandijk, B. Broekhuizen (Bertha), Boschjesstraat 24-Koog, J. Zwart (moet zijn Swart) (Gerritsen) lid, Herderskindpad 4-Zaandijk, P. Brand lid, Lindenlaan 43-Zaandijk.

Niet op de foto staat J. van Exter (Vogel) lid, Hazepad 47-Zaandijk, die ook deel uitmaakte van dit BS-onderdeel.

Wie heeft er meer informatie over de mannen en die ene vrouw op de foto? Reacties graag naar info@schaapschrijft.nl.

BS Koog-Zaandijk (voorkant)
BS Koog-Zaandijk (achterkant). Collectie Ron Brinkman uit Krommenie

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag

16 gedachten over “Wie kent deze BS-groep?”

  • Kijk, daar doen we het voor. De kans is overigens groot dat er van je grootvader een BS-dossier ligt bij het Nationaal Archief in Den Haag (mocht je nieuwsgierig zijn naar meer).

   Beantwoorden
 1. Beste meneer Schaap,

  Uit documentatie die ik heb gevonden zou mijn opa tijdens de tweede wo in de omgeving van Jisp in het verzet en/ of Kp gezeten. Zijn echte naam was Mathieu Franssen, geboren in Limburg. Helaas is er niemand in mijn directe omgeving die mij meer kan vertellen. Kent u deze naam?

  Beantwoorden
 2. Flip Homburg, betreft Philippus H. Homburg, geboren 26-06-1919. (Verzetsherdinkskruis)
  Later, na de oorlog gehuwd met Maria Magdalena Pels, koerierster in het verzet.

  Beantwoorden
 3. Tijdens mijn zoektocht naar familie van mijn moeders kant ,stuit ik op deze foto ,mijn tante Ber pontificaal op de voorgrond in het midden. Bertha Broekhuizen was me eentje .

  Beantwoorden
 4. De namen van de staande personen zijn helaas verkeerd benoemd. Als je de achterkant goed leest zie je de wat ongewone toevoeging “staand v.r.n.l.” in plaats van het gebruikelijke “v.l.n.r.”!
  Mijn vader, H. Brinkman, staat dus links (staand) op de foto. De zittende leden zijn wel goed benoemd.

  M. vr. gr. Ron Brinkman.

  Beantwoorden
  • Dank je wel, Ron.Ik heb de tekst op de achterkant (‘v.r.n.l.’) en daarmee de volgorde van de poserenden overigens letterlijk overgenomen.

   Beantwoorden
 5. Hoi Erik,

  Deze foto hebben wij ook in ons bezit. Volgens mij ook met aantekeningen op de achterkant. Ik zal deze eens gaan bekijken.
  Mijn opa IJS Oenen zat in het verzet tijdens de oorlog. Toen hij niet meer terugkeerde naar Duitsland voor de arbeitseinsatz deed hij verzetswerk in de Zaanstreek. Wij weten hier vrijwel niets over, het Bs dossier bij NA biedt helaas weinig informatie. Weet jij goede bronnen waar wij ons tot kunnen wenden?

  Alvast bedankt.
  Groet Marinke

  Beantwoorden
 6. Marinke.
  Ijs Oene .
  ik leerde hem kennen toen ik in een ruigje kroop in de bakkerij van mijn opa en oma zuiddijk 86.
  Hij werkte bij Hille.
  Toen die over de kop ging kwam hij bij Verkade werken ook als vertegenwoordiger.
  Hij was een vismaatje van mijn vader.
  Mag wel zeggen jarenlang mijn zusje noemde hem ome Ijs.
  Dat hij aktief was in het verzet was ook mij bekend.
  Hij vertelde wel dat zij een boot
  Een platbodem en dat zij een stenselmachine nog al groot was daarmee over de zaan vaarde die naar een andere lokatie gebracht moest worden.
  Kees, als de duitsers dat gemerkt hadden dan hadden ze ons gepakt ach zoiets deed je gewoon.
  Mijn vader gewoon Kees Brinkman.
  Dat is wat ik zoal van je opa hoorde.
  Ben nog op zijn begravenis geweest .

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.