Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog voorspeld

Tijdens werkzaamheden in zijn woning aan de Burgemeester Ter Laanstraat 17 stuitte Zaandammer Robin Leek in de gang op een oude plafondplaat. Aan de onderkant stond met potlood een tekst geschreven, een goed gebruik onder timmerlieden wanneer ze een nieuwe woning bouwden. Het huis dateert uit 1938 en dat correspondeert met het jaartal dat timmerman G. Roos noteerde.

De gang waar de beschreven plafondplaat werd ontdekt.

Timmerman Gerrit Roos (geboren op 31-1-1901 en zelf wonend in de Zaandamse Herderstraat 3) bleek een voorspellende boodschap op het hout te hebben gezet toen hij aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog (die op 1 september 1939 begon met de inval van Duitsland in Polen) noteerde dat Adolf Hitler uit was op de wereldmacht. De volledige tekst luidt als volgt:

“15 september 1938

De wereldtoestand is gespannen. Hitler grijpt met ze grijpklauwen naar de wereldmacht. Ten koste van Engeland en Frankrijk. Hoe is dat geval afgeloopen. Hij heeft eerst Oostenrijk ingepikt en nu aast hij op Tesscha Slawai

G. Roos

timmerman”

‘Tesscha Slawai’ is ongetwijfeld Tsjechoslowakije. Nadat Duitse troepen in het najaar van 1938 Sudetenland bezetten, volgden op 15 maart 1939 Bohemen en MoraviĆ« en op 23 maart het Memelgebied. Daarmee was Roos’ voorspelling zo ongeveer helemaal uitgekomen.

Het bewuste plafonddeel. (Foto’s Robin Leek).

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag