Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Het oorlogsdagboek van Dick Daalder (7)

De acht laatste (en zwaarste) oorlogsmaanden hield Dick Daalder een dagboek bij. De in Koog aan de Zaan wonende verzetsman was goed op de hoogte van de soms traumatische dagelijkse gang van zaken. Op Mei tot Mei publiceer ik in wekelijkse etappes zijn hele dagboek, met [ ] her en der wat duiding.

Maandag 2 oktober

De Duitsers nemen steeds meer vrachtauto’s en levensmiddelen in beslag. De ware reden hiervan schijnt te zijn, dat de spoorwegstaking ze reusachtig hindert, althans ergert. Door levensmiddelen, auto’s, schepen enz. in beslag te nemen, wil men ons dwingen om de spoorwegstaking op te heffen. Als dit gebeurt, zullen de goede gaven ons toestromen, steenkolen, levensmiddelen, meubelen, kortom alles waaraan behoefte is, en dan ook zal het Duitse leger hier voorzien kunnen worden van alles wat het nodig heeft vanuit Duitsland, maar de spoorwegen zullen wel blijven staken en zal de Wehrmacht zich van het nodige moeten voorzien door vorderingen hier in het land.

De brandspuit van Mercurius in Wormer wordt in opdracht van de bezetter weggetakeld, 1944 (P.B.J. Ferf).

Bij dit alles komen de vernielingen waarover ik al sprak. Churchill zou gezegd hebben dat binnenkort de havens tot aan Hoek van Holland in geallieerde handen zouden zijn. Eisenhower zou de bevolking van Zeeland geraden hebben om zo mogelijk weg te trekken of anders militaire objecten te vermijden. Er zullen zware bombardementen komen.

(Wordt vervolgd)

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.