Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Het oorlogsdagboek van Dick Daalder (36)

De acht laatste (en zwaarste) oorlogsmaanden hield Dick Daalder een dagboek bij. De in Koog aan de Zaan wonende verzetsman was goed op de hoogte van de soms traumatische dagelijkse gang van zaken. Op Mei tot Mei publiceer ik in wekelijkse etappes zijn hele dagboek, met [ ] her en der wat duiding.

Zondag 29 april 1945

De spanning stijgt ten top. De vraag is nu niet meer hoe, maar wanneer het zal aflopen. De zender Herrijzend Nederland wekt de indruk dat Duitsland ieder ogenblik kan capituleren. Het zou een kwestie van uren kunnen zijn. Hoe dat ook zij, in ons land is een wapenstilstand gesloten tussen Blaskowitsch [Johannes Albrecht Blaskowitz] en Montgomery. Deze wapenstilstand geldt ook voor de Binnenlandse Strijdkrachten, zoals de ondergrondse nu officieel wordt genoemd.

(NIOD).

Van historische betekenis is ook het bericht dat vandaag om 13 uur door de radio kwam, dat de eerste vliegtuigen met voedselpakketten vanuit Engeland gestart waren. Zo nadert de bevrijding. Iedereen is opgewekt, maar toch eenieder moet nog om 5 uur binnen zijn, want de Duitsers patrouilleren nog en wat zij doen met mensen die te laat zijn, is niet bekend.

Een geallieerd vliegtuig boven Zaandam, mei 1945 (Gemeentearchief Zaanstad).

(Wordt vervolgd)

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag





Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.