Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Het oorlogsdagboek van Dick Daalder (34)

De acht laatste (en zwaarste) oorlogsmaanden hield Dick Daalder een dagboek bij. De in Koog aan de Zaan wonende verzetsman was goed op de hoogte van de soms traumatische dagelijkse gang van zaken. Op Mei tot Mei publiceer ik in wekelijkse etappes zijn hele dagboek, met [ ] her en der wat duiding.

Zondag 15 april

Vandaag enige honderden vrachtauto’s met troepen in zuidelijke richting. Kennelijk voor inzet aan het front. De Duitse soldaten zijn slordig gekleed.

Woensdag 18 april

De Duitsers zijn bezig om het Noordzeekanaal in staat van verdediging te brengen, d.w.z. prikkeldraadversperringen te maken langs beide zijden van het kanaal. Geruchten dat de vlet bij Buitenhuizen niet meer zou varen, zijn niet juist. Bij Amersfoort zijn de inundaties uitgebreid. Volgens geruchten van gisteren zou ook de Wieringermeer binnenkort onder water worden gezet.

Hier in de buurt patrouilleren voortdurend geallieerde jagertjes. Gisteren werd door zo’n ding de lamp aan de voordeur van het huis van Mr. Do Aten, die aan de Provincialeweg in Zaandam woont, weggeschoten. Een Duitse auto was voor het huis blijven staan en ontdekt. Tussen Wormerveer en Krommenie staan drie verbrande auto’s. Gisteren deelde bij het Heerenhuis een andere auto hetzelfde lot. De jagers schieten goed, alleen is het bezwaar dat ze tamelijk lang vuren, zodat zij een strook van enige honderden meters met kogels bezaaien.

Een Duitse militaire auto op de Provincialeweg, voorjaar 1945 (J. Woudt).

(Wordt vervolgd)

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.