Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Het oorlogsdagboek van Dick Daalder (30)

De acht laatste (en zwaarste) oorlogsmaanden hield Dick Daalder een dagboek bij. De in Koog aan de Zaan wonende verzetsman was goed op de hoogte van de soms traumatische dagelijkse gang van zaken. Op Mei tot Mei publiceer ik in wekelijkse etappes zijn hele dagboek, met [ ] her en der wat duiding.

Zaterdag 24 maart

De Engelse regering zou excuses aangeboden hebben over het bombardement van Den Haag. Zij hebben medegedeeld dat er disciplinaire maatregelen genomen zouden worden om herhaling van iets dergelijks te voorkomen.

Vanochtend reeds schoot het bericht door het dorp dat generaal Patton bij Oppenheim ten zuiden van Mainz de Rijn is overgestoken. Ook het bruggenhoofd bij Remagen ontwikkelde zich naar behoren. later bleek echter dat de Engelsen, de Schotten en de Canadezen tussen Emmerich en de omgeving van Wezel op 4 plaatsen de Rijn zijn overgestoken. Het grote offensief in het Westen zou begonnen zijn. Prins Bernhard zou aan de Binnenlandse Strijdkrachten opdracht hebben gegeven zich kalm te houden, zich streng disciplinair te gedragen en paraat te zijn.

Prins Bernhard in 1945 (NIOD).

In menig gezin waar nog een fles oude klare was voor de grote dag is vandaag een borrel gedronken. Anderen hebben een van hun laatste flessen wijn tevoorschijn gehaald of genieten van hun laatste beetje tabak. Met spanning wordt de naaste toekomst tegemoet gezien.

(Wordt vervolgd)

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.