Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Het oorlogsdagboek van Dick Daalder (28)

De acht laatste (en zwaarste) oorlogsmaanden hield Dick Daalder een dagboek bij. De in Koog aan de Zaan wonende verzetsman was goed op de hoogte van de soms traumatische dagelijkse gang van zaken. Op Mei tot Mei publiceer ik in wekelijkse etappes zijn hele dagboek, met [ ] her en der wat duiding.

Vrijdag 9 maart

Vanavond hebben wij genoten van het Zweedse wittebrood met heerlijke margarine. Welk een weelde was het om opeens 7 wittebroden en 7 pakjes margarine in huis te hebben.

Op dinsdag 6 maart moest ik naar Amsterdam om een Ausweis te halen van de Veldgendarmerie, die mij bewegingsvrijheid zou geven. Ik fietste om half acht over de lange rij in elkaar liggende ponten die er, nu er vrijwel geen scheepvaart meer is op het Noordzeekanaal, de oeververbinding vormen bij de Hembrug.

Pontons naast de Hembrug, 1945. Erboven geallieerde vliegtuigen (Gemeentearchief Zaanstad).

Reeds op die rij ponten was het mij opgevallen dat er vrijwel geen verkeer uit Amsterdam mij tegemoet kwam, maar ik sloeg er geen acht op. Nauwelijks was ik op de zuidoever of ik zag een man van de Groene Politie staan en even later wat dichter bij de oude Westerbegraafplaats stonden er drie met machinepistolen in de hand. Bij de ingang van het kerkhof stonden nog meer van die kerels; ze schreeuwden ons toe dat wij daar binnen het hek moesten gaan staan. Toen begreep ik dat het mis was en dat ik in een razzia was terechtgekomen. Ik behoorde tot de eerste 50 mensen, mannen, vrouwen en kinderen, die er ingevlogen waren. Het was koud en regende.

Eerst kwamen er nog veel mensen bij, maar toen ons aantal ongeveer 300 personen genaderd was, hield de stroom op. De mensen werden kennelijk gewaarschuwd niet in deze richting te komen. Alle vrouwen en kinderen mochten weg. De mannen werden vastgehouden en naar de Handelskade vervoerd. Ik zag echter kans om nog op de begraafplaats vrij te komen vanwege mijn leeftijd. Ik was volgens mijn persoonsbewijs van 1903 en dus boven de 40 jaar.
Donderdag zijn er in Amsterdam uitgebreide fietsrazzia’s gehouden.

(Wordt vervolgd)

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.