Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Het oorlogsdagboek van Dick Daalder (21)

De acht laatste (en zwaarste) oorlogsmaanden hield Dick Daalder een dagboek bij. De in Koog aan de Zaan wonende verzetsman was goed op de hoogte van de soms traumatische dagelijkse gang van zaken. Op Mei tot Mei publiceer ik in wekelijkse etappes zijn hele dagboek, met [ ] her en der wat duiding.

Zondag 14 januari 1945

Gisteren is het Arbeidsbureau in Zaandam in de lucht gevlogen. Er werkten tien Duitsers aan het samenstellen van een lijst van mannen die voor de arbeidsinzet in aanmerking kwamen. Nu de bevolkingsregisters weg zijn, heeft men de lijsten van de ziekenfondsen genomen, waarop ook vrijwel alle mannen voorkomen. Het schijnt de bedoeling geweest te zijn om deze lijst te vernietigen door het opblazen van het gebouw terwijl er met de lijst gewerkt werd.

Het opgeblazen Arbeidsbureau in de Zaandamse Stationsstraat. De explosie veroorzaakte zeven gewonden (P. van der Werff-de Jong).

Er zijn geruchten dat er een schip met margarine, een zending van het Rode Kruis, voor Nederland in Delfzijl is aangekomen. Ieder zou 250 gram margarine kunnen krijgen.

(Wordt vervolgd)

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.