Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Het oorlogsdagboek van Dick Daalder (19)

De acht laatste (en zwaarste) oorlogsmaanden hield Dick Daalder een dagboek bij. De in Koog aan de Zaan wonende verzetsman was goed op de hoogte van de soms traumatische dagelijkse gang van zaken. Op Mei tot Mei publiceer ik in wekelijkse etappes zijn hele dagboek, met [ ] her en der wat duiding.

2e Kerstdag 1944

De Kerstmis is rustig voorbij gegaan zonder veel schokkende dingen, wanneer althans de aanplakbiljetten dat alle mannen van de jaargangen 1905 tot 1928 zich zullen moeten melden voor de Arbeitseinsatz niet als iets schokkends beschouwd moeten worden. Over het algemeen vat men deze bekendmaking nogal laconiek op.

Vandaag kreeg ik het eerste nummer van het Cultureel Literaire Maandblad Zaans Groen in handen. Een maandblad voor jonge en debuterende kunstenaars aan de Zaan. Het was prettig om daarin te lezen. Vele van de niet onverdienstelijke kunstenaars hebben gedichten gewijd aan het Kerstfeest. Ze worstelen met het probleem van het Christendom en de satanische wereld. Ondanks alles is in hen de hoop gebleven op een betere toekomst.

Donderdag 28 december

Vanmorgen waren er zeer veel geruchten over razzia’s in Zaandam. Ze bleken niet waar te zijn. Ook niet waar was het bericht dat er gijzelaars doodgeschoten zouden zijn. Gistermorgen is in Zaandam, Koog, Wormerveer, Krommenie, Westzaan en Wormer het bevolkingsregister volledig weggehaald. Men zegt dat dit op de Koog als volgt is geschied. In de nacht van 26 op 27 december om kwart over 12 stopte er een auto voor het gemeentehuis. Enige mannen stapten er uit, één ervan dreef met een revolver de 7 mannen die het gemeentehuis bewaakten op een hoop in een hoek van een kamer. De wacht was ongewapend. De overval geschiedde in het belang van een goede zaak. Dit zal ook de weerstand wel niet verhoogd hebben. Vervolgens gaan de anderen naar de safe en openen die met een nagemaakte sleutel. In andere gemeenten schijnt iets dergelijks geschied te zijn.

(Wordt vervolgd)

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.