Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Het oorlogsdagboek van Dick Daalder (12)

De acht laatste (en zwaarste) oorlogsmaanden hield Dick Daalder een dagboek bij. De in Koog aan de Zaan wonende verzetsman was goed op de hoogte van de soms traumatische dagelijkse gang van zaken. Op Mei tot Mei publiceer ik in wekelijkse etappes zijn hele dagboek, met [ ] her en der wat duiding.

Dinsdag 7 november

Vandaag loeit er zo’n zware westerstorm dat de pontverbinding te Buitenhuizen, die met zware roeivletten onderhouden werd, gestaakt moest worden. Er is dus geen verbinding meer bij Buitenhuizen tussen de Zaanstreek en Haarlem.

Zaandijk heeft sinds gisteren geen gas meer. In de buurt van Haarlem, waar al enige tijd geen gas meer is, wordt door de bevolking verschrikkelijk veel hout geroofd. Ik vrees dat alle bomen zullen verdwijnen. Vele honderden mensen hadden zich als een zwerm sprinkhanen op de bossen van Aerdenhout gestort. Vele mannen kapten zware bomen en zaagden ze kapot. Sommigen hadden zaagbokken opgericht. Kinderen, vrouwen en mannen sprokkelden de overgebleven takken. De brandstofnood is groot. Ook de Haarlemmerhout heeft veel te lijden. De politie laat alles oogluikend toe.
Ir. A. Dekker is na 14 dagen gijzeling weer vrijgelaten.

Het verzamelen van brandhout nabij Haarlem, 1944/’45 (Noord-Hollands Archief).

St. Maarten 11 november

Vandaag een brief van mijn zwager uit Den Haag. Teelefoneren met Den Haag gaat niet meer, sinds er nog slechts 1000 toestellen, waaronder die van alle regeringsbureaus, een aansluiting op het net hebben. De voedseltoestand in Den Haag is zeer slecht, zo schrijft hij. In de buurt van Wassenaar worden veel V2’s afgeschoten. Ongeveer 10% daarvan explodeert bij het afschieten, waardoor veel ruiten kapot gaan. Daar er geen glas meer is, worden de gaten met karton of zo mogelijk met hout dichtgespijerd.

Stoomtram Bello (Regionaal Archief Alkmaar).

Gisteravond zou bij Zaandijk of Wormerveer op de Bello Bello geschoten zijn. Het treintje stopte en de inzittenden schoten terug. Bij dit vuurgevecht schijnen geen slachtoffers gevallen te zijn.

(Wordt vervolgd)

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.