Hoewel de synagoge in Zaandam dateert uit 1865 zijn mij slechts negen foto’s bekend waarop dit godshuis – soms slechts gedeeltelijk – zichtbaar is tot de dag dat de nazi’s driekwart eeuw later Nederland overnamen. Hieronder een eeuw aan sjoelfoto’s. Van de allereerste uit 1890 tot en met die van de gedeeltelijke afbraak, honderd jaar daarna.
Vernietiging
De komst van de nationaalsocialisten in 1940 betekende de vernietiging van de joodse gemeente en de teloorgang van de Zaanse synagoge. Wrang genoeg resteren er anno nu van de joodse gemeenschap in de Zaanstreek slechts twee tastbare herinneringen: de onaangetaste begraafplaats naast de Westzanerdijk (zoals bekend hadden de nazi’s niets tegen dode joden) en een fragment van de sjoel op de Gedempte Gracht 40 in Zaandam.
Wrang genoeg resteren er anno nu van de joodse gemeenschap in de Zaanstreek slechts twee tastbare herinneringen.
Na de oorlog was de synagoge een bouwval, in de jaren daarvoor geplunderd door zowel nazi’s en hun aanhangers als door Nederlanders die om brandhout verlegen zaten. Op 2 juni 1946 kwamen de leden van de Nederlands-Israëlitische Gemeente Zaandam voor het eerst sinds de bevrijding weer bij elkaar: 22 vertegenwoordigers van een gemeenschap die vier jaar eerder nog tien keer zo groot was. Het nieuwe NIG-bestuur probeerde een doorstart te maken, maar het ontbrak hen aan alles: een functionerend gebouw, geld en menskracht.
Pijn en moeite
Het bestuur wist het godshuis ondanks alles op te knappen en met veel pijn en moeite de werkzaamheden nog enkele decennia voort te zetten. Het was uitstel van executie. In 1974 verkocht de NIG de synagoge noodgedwongen voor een vriendenprijs van 175.000 gulden aan Frieda Pais-Fruchter, de schoondochter van bestuurslid Jos Pais. Zij verhuurde het aan een kunstcentrum met de toepasselijke naam Zienagoog en liet het pand in 1991 ingrijpend verbouwen. Alleen het middenstuk bleef intact, de rest ging tegen de vlakte.
Onderstaande foto is de voor zover mij bekend eerste waarop de synagoge zichtbaar is. Daarna volgen in chronologische volgorde meer afbeeldingen, tot die waarop de verwoesting van de zijvleugels goed te zien is, een eeuw later. Aanvullende foto’s zijn welkom, mits die dateren uit de periode 1865-1945: info@schaapschrijft.nl.