Dat Nederlandse rechters na de oorlog tienduizenden collaborateurs en andere deutschfreundlichen straften is bekend. Dat ook de sportbonden sancties oplegden aan ‘foute’ leden zullen minder mensen weten.
Actueel, na de Russische inval in Oekraïne: het regent boycots. Bedrijven en overheidsfunctionarissen, culturele en commerciële instellingen, allemaal hebben ze te maken met sancties als gevolg van de agressie die Poetin en zijn kornuiten etaleren. Ook de Russische sportwereld wordt getroffen. Sporters mogen niet meer uitkomen onder Russische vlag of worden zelfs geheel uitgesloten, ook al kleeft aan henzelf geen misdrijf.
Negenhonderd gestraften
Bij het Stadsarchief Amsterdam ligt een lange namenlijst uit 1946.
Na de Tweede Wereldoorlog vond in Nederland eveneens een verbanning van sporters plaats, zij het toen van de mannen en vrouwen die in de voorgaande jaren verkeerde vrienden hadden gekozen. Er was een grootschalige zuivering plaats van sporters die zich ‘onvaderlandslievend’ hadden gedragen. Bij het Stadsarchief Amsterdam ligt een lange namenlijst uit 1946. Op dit bijna duizend namen tellende overzicht staan onbekende sporters, maar ook prominenten als de op joden jagende bokskampioen Sam Olij (‘Geschorst voor het leven’) en de NSB-keeper van het Nederlands elftal, Gejus van der Meulen.
Onder de ongeveer negenhonderd gestraften bevonden zich zes Zaankanters; vijf mannen en één vrouw. Vier van hen woonden in Zaandam, een in Westzaan en een in Wormer. De enige dame in het gezelschap, een stenotypiste die ten tijde van haar arrestatie in 1945 23 jaar oud was, had zich aangesloten bij het Gymnastiek Verbond. Zij werd het zwaarst gestraft; haar viel een schorsing voor het leven ten deel. De vijf mannen waren voetballers. Zij kregen schorsingen van drie tot twaalf jaar toebedeeld. Met één uitzondering: de voetballer uit Wormer mocht van de KNVB zijn verdere leven geen leidende sportfunctie uitoefenen. Wie nieuwsgierig is naar de namen, kan er zelf naar op zoek gaan in dit overzicht.