Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

De Zaanse liquidaties: NN

NN (?/Den Dolder, ?-1-1944)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog brachten Zaanse verzetsstrijders meer dan twintig collaborateurs, zwarthandelaren en andere gevaarlijk geachte personen om het leven. In mijn boek Korte metten. De Zaanse liquidaties (1940-1945) worden deze liquidaties uitgebreid beschreven. Ook de mislukte en verzonnen aanslagen alsmede de dilemma’s die deze beslissingen over leven en dood met zich meebrachten komen in Korte metten uitgebreid aan bod. Het 148 pagina’s tellende boek is te bestellen via de boekhandel.

Hieronder het hoofdstuk over de eliminatie van een verder onbekende man.

De vermoedelijk eerste geslaagde liquidatie door Zaanse verzetsmensen vond plaats buiten de eigen regio en kwam op naam van de ‘wilde’ verzetsgroep Koog-Bloemwijk. Daarin zaten mannen als Harm Gerssen, Ger Docter, Joep Heijdra, Ab Hommerson en Nico Rem. De laatste maakte in 1984 op basis van zijn herinneringen en gesprekken met de weinige nog levende verzetscollega’s (de meeste leden van de groep Koog-Bloemwijk werden eind januari 1944 opgepakt en korte tijd later geëxecuteerd) een reconstructie van de ondermijnende activiteiten door deze groep. Die bestonden vooral uit overvallen op distributie- en postkantoren, maar ook uit enkele aanslagen op personen. In 1943 hadden ze al tevergeefs geprobeerd om Jan Bloemsma en Willem Korf om het leven te brengen.

Nicolaas Frederik Rem, kort na 1945 (J. Rem).

Herman Lieve

In zijn memoires vertelde Rem dat er omstreeks januari 1944 ‘een man door enkele leden van de groep gelikwideerd [werd] in de omgeving van Den Dolder.’ Rem was zelf niet aanwezig bij de aanslag. “Ondanks pogingen hiertoe kon ik niet achterhalen wat de achtergronden hiervan zijn geweest.” Dat leden van de groep zich naar Den Dolder begaven had waarschijnlijk te maken met een verzetscontact ter plaatse, Herman Lieve. Hij had onder meer een auto van de groep Koog-Bloemwijk in zijn garage staan.

B) Gewapend verzet

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag

4 gedachten over “De Zaanse liquidaties: NN”

 1. Hallo.
  Ab Hommerson was mijn oom.Ook mijn vader Adri Hommerson,verzets naam Ben,zijn broer zat met hem in het verzet. Ik wil graag weten of mijn vader ook in deze groep heeft gezeten.
  Warme groet,
  Micky Hommerson.

  Beantwoorden
  • Beste Micky Hommerson,
   Ja, uw vader zat in dezelfde ‘wilde’ verzetsgroep Koog-Bloemwijk als zijn broer. In diverse strafrechtdossiers bij het Nationaal Archief (o.a dat van ‘V-mann’ Hermanus (‘Arno’) Rouwendal (Deventer, 13-12-1896) is het een en ander te vinden over deze groep. Verder beschik ik over een verslag waarin ook de naam van uw vader voorkomt. Als u mij uw adres doorgeeft, ben ik desgewenst bereid om een kopie van dat verslag toe te sturen.
   Vriendelijke groet,
   Erik Schaap (info@schaapschrijft.nl)

   Beantwoorden
   • Beste Erik Schaap. Dank voor de snelle reactie. En wat lief dat u voor mij die moeite wil doen. Graag ontvang ik het verslag. Mijn adres is compagnieplaats 130 6822 nl Arnhem. Mijn hartelijke dank daarvoor. Warme groet, Micky Hommerson.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.