Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

De Zaanse liquidaties: Klaas Bastiaan Meegdes

Klaas Bastiaan Meegdes (Wormerveer, 11-6-1914/Wormerveer, 17-2-1945)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog brachten Zaanse verzetsstrijders meer dan twintig collaborateurs, zwarthandelaren en andere gevaarlijk geachte personen om het leven. In mijn boek Korte metten. De Zaanse liquidaties (1940-1945) worden deze liquidaties beschreven. Ook de mislukte en verzonnen aanslagen alsmede de dilemma’s die deze beslissingen over leven en dood met zich meebrachten komen in Korte metten uitgebreid aan bod. Het 148 pagina’s tellende boek is te bestellen via elke boekhandel.

Hieronder het hoofdstuk over de eliminatie van Klaas Bastiaan Meegdes.

Tijdens de oorlog woonde in de Wormerveerse Transvaalstraat 45 Klaas Meegdes, getrouwd en vader van vier jonge kinderen. Hij handelde in groente en fruit, maar stond bij de illegaliteit ook bekend als leverancier aan de Wehrmacht. In zijn naoorlogse memoires schreef BS-commandant Johann van Marle over Meegdes: “Op 17 februari [1945] werd in Wormerveer een louche figuur neergelegd, lid van de onderwereld, dief van schapen, enz., die zich bedreigd gevoelde door de verzetsbeweging en op een handige, geraffineerde manier er in geslaagd was diverse namen van NBS’ers en opslagplaatsen aan de weet te komen. Toen hij begon te dreigen deze te verraden, was zijn vonnis getekend.” BS-overste Johan Wastenecker noemde in zijn logboek ook nog een tijd: “Om 7.30 uur M. te Wormerveer neergelegd.”

Tongval

Een lid van de Zaanse Knokploeg voerde de opdracht uit. Wellicht betrof het Nic. van der Giessen, die een notitie achterliet over een liquidatie in Wormerveer: “In onze verzetsgroep bleek zich op een gegeven moment iemand te bevinden waarvan niemand eigenlijk goed wist door wie en hoe hij binnengebracht was. Zijn tongval verried [een afkomst] uit het Noorden van het land. Na hem geschaduwd te hebben, kwam hij op een dag uit het gebouw van de SD te Amsterdam. Heb hem toen naar een adres in Wormerveer gebracht, waar hij verder aan de tand is gevoeld. Ik ben alleen van dat adres naar huis teruggekeerd…”

Meegdes werd naar het plaatselijk ziekenhuis aan de Krugerstraat vervoerd. Daar stelde een arts vast dat hij om 19.00 uur was bezweken aan zijn verwondingen. Op 20 februari 1945 werd Meegdes begraven op het rooms-katholieke deel van het kerkhof in Wormerveer.

B) Transvaalstraat 45, Wormerveer (E. Schaap)
Transvaalstraat 45.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.