Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

De Zaanse liquidaties: Cornelis Nicolaas Haleber

Tijdens de Tweede Wereldoorlog brachten Zaanse verzetsstrijders meer dan twintig collaborateurs, zwarthandelaren en andere gevaarlijk geachte personen om het leven. In mijn boek Korte metten. De Zaanse liquidaties (1940-1945) worden deze liquidaties uitgebreid beschreven. Ook de mislukte en verzonnen aanslagen alsmede de dilemma’s die deze beslissingen over leven en dood met zich meebrachten komen in Korte metten uitgebreid aan bod. Het 148 pagina’s tellende boek is te bestellen in de boekhandel.

Hieronder het hoofdstuk over de eliminatie van Cornelis Nicolaas Haleber (Wormer, 1-3-1906/Wormerveer, 11-1-1945).

De gewelddadige dood van de beroepsinbrekers Dorus Klut en Willy Uitendaal leidde er niet toe dat de ‘gewone’ Zaanse misdaad verdween. Tijdens de Hongerwinter werd de regio geteisterd door een inbraakgolf. De Binnenlandse Strijdkrachten hadden redelijk zicht op de daders en stuurden dreigbrieven om het tij te keren. Het politiekorps beschikte over te weinig personeel om adequaat te kunnen werken en werd bovendien steeds vaker ingeschakeld om in opdracht van de bezetter gebouwen te bewaken. Woningen en bedrijfspanden werden in toenemende mate vrijhavens voor criminelen. De BS besloot daarom door te gaan met het stellen van voorbeelden, in de vorm van een bestraffing per kogel.

Winkelier

Haleber werd op 11 januari 1945 doodgeschoten door de Wormerveerse Knokploeg.

Hun eerstvolgende slachtoffer was Cornelis Nicolaas Haleber. Hij werd op 11 januari 1945 doodgeschoten door de Wormerveerse Knokploeg. Haleber, getrouwd en vader van vier kinderen, was een winkelier in huishoudelijke artikelen. Het laatst bekende adres van Haleber was de Haagse Hoefkade 731, het adres dat ook op zijn overlijdensakte vermeld staat. Zowel zijn echtgenote als zijn moeder plaatsten een week later een overlijdensadvertentie waarin ze meldden dat Cornelis Nicolaas ‘door een noodlottig ongeval’ in Wormerveer was gestorven.

B) Haleber

In de bewaard gebleven logboeknotities van BS-leider Johan Wastenecker heet het dat ‘Hartleben [sic], SD-agent, voor café de Kok aan de Zaanweg te Wormerveer neergelegd’ is. Bedoeld werd het café van Pieter Kok, op de hoek van de Zaanweg en de Goudastraat. De aanduiding dat iemand voor de Sicherheitsdienst werkte dook overigens wel vaker op in BS-teksten, ook al ging het in de praktijk soms om inbrekers en zwarthandelaren.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag





Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.