De Zaanse liquidaties: Alle Pieter Karmelk

Alle Pieter Karmelk (Amsterdam, 10-5-1905/Wormer, 15-2-1945)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog brachten Zaanse verzetsstrijders meer dan twintig collaborateurs, zwarthandelaren en andere gevaarlijk geachte personen om het leven. In mijn boek ‘Korte metten. De Zaanse liquidaties (1940-1945)’ worden deze liquidaties uitgebreid beschreven. Ook de mislukte en verzonnen aanslagen alsmede de dilemma’s die deze beslissingen over leven en dood met zich meebrachten komen in ‘Korte metten’ uitgebreid aan bod. Het 148 pagina’s tellende boek is te bestellen in de boekhandel, via Bol.com of door overmaking van €17,95 op rekening NL34 ASNB 0708 004 326 ten name van E. Schaap in Zaandam (o.v.v. ‘Korte metten’).

Hieronder het hoofdstuk over de eliminatie van Alle Pieter Karmelk.

Op 20 februari 1945 plaatste het NSB-blad De Zwarte Soldaat een rouwadvertentie. ‘In de strijd voor Leider, Volk en Vaderland viel te Wormer op 15 febr. 1945 de Lw. Stormman Alle Pieter Karmelk’, luidde de tekst. De in 1935 gehuwde Karmelk woonde op de Amsterdamse Aalsmeerweg 103-II. Hij was NSB-lid en Landwachter. Veel meer is er niet bekend over deze nationaalsocialist, een van de twee Nederlanders die als gevolg van vijandelijk vuur het leven lieten in de gemeente Wormer. Hij lijkt een klein radertje te zijn geweest in de nazi-machinerie en werd zelfs niet vermeld op de executielijsten van de Zaanse illegaliteit. Onbekend is wie de aanslag op Karmelk pleegde(n) en wat de reden was om hem wel en zijn collega’s niet op de korrel te nemen.

Tijdens de tweede oorlogshelft patrouilleerde de Landwacht door de Nederlandse straten. Dit paramilitaire korps, vooral bestaande uit NSB’ers, hield te pas en te onpas mensen aan en werd alom gehaat en geminacht. Vanwege het jachtgeweer dat hun bewapening vormde, kregen de leden de spotnaam ‘Jan Hagel’. De Landwacht hield sinds 22 december 1944 papierfabriek De Eendracht in Wormer in de gaten, om te voorkomen dat het bedrijf werd leeggehaald door het plaatselijk verzet. Dat wilde namelijk de uittocht van machines en andere waardevolle productiemiddelen naar Duitsland saboteren.

Op 15 februari organiseerden de bewakers een afscheidsfeestje in het directiekantoor van de fabriek. De aanleiding: een dag later zouden ze het dorp verlaten. Er waren ook wat vrouwen uitgenodigd op het kantoor aan het Zaandammerpad. Om herkenning te voorkomen droegen die onderweg naar de feestzaal een cape. Tot de aanwezigen in de feestruimte behoorde Alle (‘Ab’) Karmelk, de Landwachtcommandant van de afdeling Krommenie. Na afloop van het samenzijn schoot een afgevaardigde van de illegaliteit hem van zijn fiets.

In Wormer: van crisisjaren, oorlogsjaren tot de bevrijding, het boek dat Klaas en Bram Kemp schreven over hun dorp in de Tweede Wereldoorlog, is meer te vinden over de aanslag. Volgens de broers Kemp werd Karmelk ter hoogte van de brandweerkazerne geraakt door enkele achter de heg van Zaandammerpad 55 gelegen verzetsstrijders. ‘Zijn gouden tanden werden uit zijn mond geschoten en lagen bij de fam. B., die naast de brandweerkazerne woonde, op het straatje.’ Er was een sloot tussen de woning en de kazerne. Daardoor konden de daders na de aanslag een snel heenkomen zoeken.

B) Alle Pieter Karmelk

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.