Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

De ondergang van het Paleis voor Volksvlijt en de dood van Van Hall

In mijn boek over verzetsleider Walraven van Hall wijd ik ook enkele woorden aan een van zijn voorvaderen, de excentrieke Amsterdammer Floris Adriaan van Hall (1838-1929). Hij was, tot het afbrandde, de bewoner van het majestueuze Paleis voor Volksvlijt op het Frederiksplein, daar waar nu het foeilelijke kantoor van De Nederlandsche Bank staat. Hieronder een fragment uit mijn publicatie Walraven van Hall. Premier van het verzet.

Het Paleis voor Volksvlijt.

Floris Adriaan van Hall wordt bankier, links-liberaal gemeenteraadslid in Utrecht en president-commissaris van het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt. In dat reusachtige glazen en stalen gebouw verleent hij met grote regelmaat gastvrijheid aan de sterk groeiende arbeidersbeweging, die er vergadert en demonstreert. Het is ook de plek waar hij zich op zijn oude dag terugtrekt, als ietwat excentrieke multimiljonair. “Soms gebeurde het dat tijdens een operavoorstelling in de Paleiszaal opeens alle ogen van het publiek naar de bestuursloge gingen. Daar stond dan, als uit het niets opgedoken, een stokoude, broodmagere, gebogen man, met een vaal, scherp vogelgezicht”,  aldus Geert Mak in Een kleine geschiedenis van Amsterdam. “De gestalte boog zich uit de loge, de bevende hand leunde op de fluwelen rand, de mond mummelde”, beschreef een toenmalig toneelrecensent zo’n onderbreking. “Zo keek deze vreemde, bijna spookachtige figuur, gehuld in een wollen kamerjapon, het hoofd gedekt door een laken kalotje, een wijle de donkere zaal in en gefascineerd bleven honderden bezoekers, afgeleid, naar die zonderlinge verschijning staren.”

Algemeen Handelsblad, 26-2-1929.

“Oom Floris was een geniaal mens, maar gek”, placht de vader van Walraven zijn kinderen begin twintigste eeuw voor te houden. Op 24 februari 1929 sterft Floris Adriaan van Hall, negentig jaar oud, eenzaam in zijn paleis-appartement. Een kleine twee maanden na zijn dood brandt het majestueuze Paleis voor Volksvlijt tot de grond toe af.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag





Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.