Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

De namen bij de bevrijdingsfoto

Op 21 november 2014 plaatste Dagblad Zaanstreek een oproep bij onderstaande foto van het Zaandamse bevrijdingsfeest op 5 mei 1945. De vraag was wie de namen kende van de afgebeelde personen. Twee waren er al bekend, die van de moeder van de inzender, To Arends-Graas (de vrouw in het midden, destijds wonend op de Prins Hendrikstraat 40), en van de vrouw naast haar, Loes Riensema. Zij woonde in de Prins Hendrikstraat op nummer 38.

Johann van Marle

Een week later kon Dagblad Zaanstreek twee namen toevoegen aan de foto. De tweede ge├╝niformeerde BS-man van links is Jan Hermanus Smak, een voormalig verzetsman. Hij woonde destijds aan de Ringweg 28 in Zaandam. Uiterst rechts staat, eveneens in BS-uniform, Johann Gottlieb van Marle (schuilnaam ‘Wouters’). Hij was de commandant van district VI (de Zaanstreek), gewest 11 van de Binnenlandse Strijdkrachten en woonde destijds aan de Merellaan 3 in Bentveld. Na 5 september 1944 (Dolle Dinsdag) kreeg Van Marle de leiding over de BS in de Zaanstreek.

De foto is overigens afgedrukt in enkele boeken over de oorlog in de Zaanstreek, om te beginnen in De Zaanstreek in droeve en blijde dagen (1946). De fotograaf was Jan Woudt uit Koog aan de Zaan, die tijdens en vlak na de bezetting vele tientallen foto’s maakte van de meer en minder dagelijkse gebeurtenissen uit die tijd.

Bevrijding

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.