Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

De foto van de joodse overlevenden

Op 5 mei 1945 was ook de Zaanstreek bevrijd. Enkele dagen later werd dat in Zaandam gevierd met een groots defil√©, ten overstaan van de uit zijn schuilplaats teruggekeerde burgemeester Joris in ’t Veld. De Verkade Harmonie deed er aan mee, padvinders, de PTT en talloze andere groepen. Waaronder enkele tientallen joodse overlevenden.

Onlangs dook er een foto op waarop die overlevenden -tot enkele dagen eerder onderduikers- zich met een Davidstervlag laten zien. Voor het Zaandamse gemeentehuis in de Wilhelminastraat, waar de feestelijkheden zich afspeelden. Nog onwetendheid van het noodlot dat hun eveneens joodse familie en vrienden had getroffen. De Zaandamse fotograaf J. de Jong maakte de afbeelding, zoveel is bekend. Maar wie er allemaal op te zien zijn is vooralsnog een raadsel.
Daarom de vraag: herkent u personen op deze foto? Zo ja, meld het svp even via info@schaapschrijft.nl, dan voegen wij hun namen toe. Bij voorbaat dank.

Joodse overlevenden tijdens het bevrijdingsdefilé in Zaandam, mei 1945 (collectie Hanny Kerkhoven en GAZ)

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.