Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

De Februaristaking in de Zaanstreek

De Februaristaking was de grootste werkonderbreking die de Zaanstreek ooit heeft gekend. Van 25 tot en met 27 februari 1941 legden duizenden Zaankanters het openbare leven volledig plat. Niet eens om een hoger loon of betere arbeidsomstandigheden af te dwingen – tot dan de gebruikelijke stakingseisen –, maar als steunbetuiging aan de joodse bevolking. Het enige grootschalige en openlijke verzet tegen de jodenvervolging in Europa was een feit. De Duitse machthebbers werden compleet verrast door deze opstand. Vanaf dat moment zou de Tweede Wereldoorlog in Nederland een ander aanzien krijgen.

Een nieuw boekje, De Februaristaking in de Zaanstreek, geeft een helder overzicht van zowel de aanloop naar als het verloop van dit massaprotest, dat nergens langer duurde dan aan de boorden van de Zaan. Het bevat de enige foto’s die van deze werkonderbreking in de Zaanstreek zijn gemaakt en nooit eerder gepubliceerde documenten die een nieuw licht werpen op deze uitzonderlijke revolte tegen het door de nationaalsocialisten uitgedragen antisemitisme. De foto’s zijn dermate bijzonder dat het Achtuurjournaal er op 22 februari 2017 ruim aandacht aan schonk. Ze leidde tevens tot een uitvoerige reportage in Vrij Nederland van diezelfde maand.

De Februaristaking in de Zaanstreek – een coproductie van Geke van de Kamp, Sander Wegereef en Erik Schaap – kost €12,50 en is verkrijgbaar via elke Nederlandse boekwinkel en bij Stichting Uitgeverij Noord-Holland.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en dit wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

ValutaBedrag

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.