Verhalen over de Tweede Wereldoorlog

In- en aanleiding

cropped-cropped-cawpmfop.jpg

Mijn onderzoek naar de Zaandamse verzetsstrijder Walraven van Hall, de centrale man van de Nederlandse illegaliteit, leidde de afgelopen jaren tot tal van vondsten en teksten over de Tweede Wereldoorlog in de Zaanstreek. Jammer om te laten liggen, ook uit geschiedkundig oogpunt. Vandaar mijn selectie uit de Zaanse geschiedenis van 1940-1945. De collectie wordt op onregelmatige basis aangevuld, ook met vondsten over de rest van Nederland in oorlogstijd. 

Reacties zijn welkom via 075-6313819 of havenstraat75@hotmail.com. En volg me via Twitter: @meitotmei.

Erik Schaap 

B) Gewapend verzet

30 gedachten over “In- en aanleiding”

 1. Interessante site, deze zal ik blijven volgen. Helemaal geweldig vind ik het verhaal waarin mijn opa (Douwe Soepboer) een behoorlijke rol heeft gespeeld. Hopelijk wordt deze, toen zeer belangrijke actie tegen de Duitsers, nooit vergeten door de Zaankanters.

  Beantwoorden
 2. wij fam. J.scholten + nu schrijft een van zijn zoons
  ik heb hier belangstelling voor om dat ik als kind van 3 jaar tijdelijk in Zaandam in de Russise buurt woonde wij kwamen uit castricum en hadden daar geregeld joodse onderduikers die kwamen bij onraad bij mij opa bakker uit heilo vandaan en die is daar toen voor opgepakt en overleden in Dachau

  Beantwoorden
 3. Leuk om een verhaal over me Opa te lezen (Gerard Müller). Omdat hij toen nogal teleurgesteld was over de situatie is hij onder andere naar Australie ge-emigreerd, maaar later weer terug gekomen naar Nederland.

  Beantwoorden
 4. Hallo Erik .
  Ik heb een boek in mijn bezit met de titel;mysterieuze krachten in de sport;geschreven door joris van den bergh en karel lotsy.er staar een stempel aan de binnen kant van het boek en die luid als volgd.C.F.KATER ged.gracht 13 ZAANDAM tel.4171.
  hoe ik daar aan kom ooit een buro bij mijn vorrige baas op geruimd(Bryuzeel-Deurenfabriek b.v)ongeveer 25 jaar geleden.Toen ik het mijn vader vertelde en welke naam er in stond wist hij wie die persoon was en als zodanig heb ik het nog steeds in min bezit .En vertel ik het wel eens aan deze of gene .en nu aan jou.g.r.Albert Brinkman.Boendermaker 14 1505bg Zaandam.

  Beantwoorden
  • Beste Albert,

   Ik heb met enige verbazing je bericht gelezen. De C.F. Kater, Fred of Bul was een neef van mijn moeder. Het verhaal over zijn liquidatie heb ik als kind diverse malen gehoord. Bij mijn stamboom onderzoek kwamen ook zijn ouders in beeld Piet en Cato Kater. Ik wilde ook meer over Fred weten maar, in eerste instantie niet het verhaal van zijn liquidatie dat hier op de site staat maar meer over de persoon Fred Kater. Dat is een zielig verhaal van een veel gepeste jongen die mede door die pesterijen de verkeerde dingen heeft gedaan. Mocht je ooit het boek willen verkopen zou dan aan me willen denken dan het ik in mijn persoonlijk archief iets persoonlijks van Fred

   Groetjes

   Rob van den Berg

   Beantwoorden
  • Nee hoor, via ‘in- en aanleiding’ is het mogelijk om te reageren op de berichten. Maar het is inderdaad (nog) niet mogelijk om op ieder individueel bericht te reageren.

   Beantwoorden
 5. De naam “Schagen”die mijn oom in de kantlijn van het verzetsverslag schreef moet bijna wel te maken hebben dat dit
  de familienaam van zijn vrouw, mijn tante Uut was, zoals ik destijd al aan Jeanne van Ammers doorgaf.

  Beantwoorden
 6. Dit is echt een geweldige site, zo kom ik meer te weten over de zaanstreek in de oorlog, zou je eens als gast schrijver op mijn site willen schrijven? Ik heb een site over de zaantreek. Kan komen er uiteraard allemaal links naar jouw site toe, verneem graag van je.

  Beantwoorden
 7. Hallo Erik,

  Interessante website. Kwam er toevallig op terecht toen ik wat probeerde te vinden over mijn opa Henk Langendijk die in het Zaanse verzet (CPN) actief was. Thuis werd niet veel over de oorleg gesproken en ik vroeg me af of ik wat meer kan uitvinden.
  Weet jij toevallig wat meer over Henk Langenijk? Mijn oma heeft me wel eens verteld dat Hannie Schaft af en toe bij hun over de vloer kwam op haar tochten. Ook weet ik dat mijn opa de laatste 1,5 jaar van de oorlog ondergedoken heeft gezeten omdat hij een politiebureau had overvallen om een aantal verzetsstrijders te bevrijden.

  Bedankt!
  Marius Bauer
  Alexandria, Ontario, Canada

  Beantwoorden
  • Hallo Marius,

   De naam van je grootvader zegt me niet onmiddellijk iets. Mocht ik hem toevallig tegenkomen tijdens mijn onderzoeken dan breng ik je op de hoogte.

   Vriendelijke groet,

   Erik

   Beantwoorden
 8. Leuk ik zie toevallig een reactie van mijn zoon (Marius Bauer), mijn vader henk langendijk had een schuilnaam en helaas weet ik deze niet meer, er waren meer personen bij , maar ze waren heel veel bij west friesland betrokken, Hij werkte wel met een Jantje de bruin , een man die nog een boek hier een boek over geschreven heeft (klitsie) en jantje de bruin, die ook bij ons veel over de vloer kwam en een jan lust (directeur van een bank.
  ook een Manus Hofland (Toffie voor bekende. ) Zij vader is toen nog hierdoor door de duiters dood geschoten.
  helaas weet ik niet helemaal alles meer, Mijn vader is op gepakt en heeft in haarlem vast gezeten. ( yda Langendijk).

  Beantwoorden
  • Geachte mevrouw Langendijk,
   Veel weet ik niet van uw vaders oorlogsverleden, maar ik heb inmiddels wel wat details voorhanden. Mocht u vragen hebben, dan wil ik daar uiteraard op ingaan. Dat is wellicht ook interessant voor uw zoon. Uw vaders schuilnaam was overigens ‘Henk Veen’.
   Erik Schaap

   Beantwoorden
 9. Beste mensen,
  Ik ben op zoek naar informatie over mijn vader in het verzet in de Zaanstreek. Mijn vader heet Han ( H.P.B.de Vries overleden 1974) in de oorlog in het verzet gezeten in de KP Enkhuizen, ging werken in LO verband en werd later naar Purmerend overgeplaatst om ook hier actief werkzaam te zijn in de KP organisatie. Na het wegvallen van een van de leiders werd hijzelf de leider van deze KP en nam oa. zitting in de Gewestelijke staf van de BS.Wie kan mij helpen aan informatie?

  Beantwoorden
  • Hallo Chris J.J.de Vries .Het volgende,ik kwam de naam Han de Vries tegen als dat de zelfde persoon is zijn er verslagen te vinden in het N.I.O.D te Amsterdam.nummertoegang;251 a.Inventarisnummer;27.1e verslag;K.P.Waterland-Han de Vries.2e ,Provinciaal Verslag K.P N-Holland.en de laatste ,Ontwikkelingen van de K.P Zaandam.Hopend je van dienst te zijn geweest.groet, Albert Brinkman

   Beantwoorden
 10. Mijn vader, Anton de Bruijn, zoon van de Zaanse bakker Piet Arink in de Czaar Peterstraat 11, was Engelandvaarder. Samen met zijn kameraad Hessel Reek zou hij via Zwitserland naar Engeland gaan. Ze zijn daar nooit aangekomen, maar hebben wel een paar jaar in Dachau en Buchenwald doorgebracht. Is er iemand die Ton de Bruijn/Arink of Hessel Reek in die tijd gekend heeft?

  Beantwoorden
 11. Hallo,Als het goed is heeft mijn opa ook een hoop gedaan in dat verzet.Weet iemand misschien wat over Gerard Antonius Sierhuis (Gerrit genoemd).Groet,
  J Heijnis.

  Beantwoorden
 12. prachtige site wij zijn op zoek naar een verhaal over Henk van der Kwaak alias Henk link . Mijn dochter is bezig met een essay over het verzet in de Zaanstreek. Als je een verwijzing hebt naar een boek of naslag zou ik dat zeer waarderen

  Beantwoorden
 13. Beste Erik, wat ontzettend leuk dat je wat meer achtergrond van de verzetsgroep De Kempenaar hebt uitgezocht.
  We kwamen de stukken tegen bij het opruimen en het Gemeentearchief leek ons daar een goede plek voor. Leuk dat dit zo snel is opgepakt!

  Marco Snoek en Dora Woudstra (kleindochter van Klaas Bets)

  Beantwoorden
 14. Dank voor deze informatie! Bent u bekend met het lot van mijn grootvader, de heer Albert Hildering?

  Albert Hildering 1898-1942
  Oorlogsslachtoffer

  Is 44 jaar geworden
  Geboren op 30 oktober 1898 te Wormerveer
  Overleden op 4 december 1942 te Siegburg, Siegkreis

  Hij is in het begin van de oorlog al opgepakt door de politie / de Duitse bezetter omdat hij naar verluidt tijdens het wachtlopen een oogje had toegeknepen zodat er kolen gestolen konden worden uit een schuit bij de papierfabriek.

  Zou wel interessant zijn om meer te weten over de arrestatie, de beschuldiging en veroordeling van mijn opa.

  Zijn zoon Tinus (oudere broer van mijn inmiddels overleden moeder) speelde niet zo’n fraaie rol in de oorlog. Hij was 18 toen hij voor de bezetter ging werken en is door het verzet in Katwijk geliquideerd omdat hij verraad wilde plegen.

  Mijn broer Martin heeft de laatste tijd al veel uitgevonden, het is familiegeschiedenis van moederszijde maar we kennen niet alle details natuurlijk. Dank voor uw studie, ik hoop op een reactie!

  Hartelijke groeten
  Paul Abspoel

  Beantwoorden
  • Dank voor uw mail. Het ontbreekt mij aan de tijd om nader onderzoek te doen, maar wellicht dat er lezers van deze site zijn die meer informatie hebben.

   Beantwoorden
 15. Beste Erik,

  Ga jouw site aandachtig doornemen. Zeer interessant.
  Top!

  Met hartelijke groeten,
  Erik-Jan
  (de kleinzoon van Jan Rot)

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.